1 augusztus 2012
Category:
Blog
Comments: Hogyan válasszon tárhelyet? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hogyan válasszon tárhelyet?

Kímélje meg magát, munkatársait és egész cégét azoktól a bosszúságoktól, amelyek alapjaiban keserítik meg a cég mindennapjait egy rossz tárhely választás miatt.

 

Ma Magyarországon számtalan tárhely szolgáltató kínál megoldást tárhely bérlésre, igen nagy a verseny, így mindamellett hogy a “tárhely piac” egyre könnyebb és kedvezőbb feltételeket nyújt muszáj beszélnünk a részletekről is, hiszen elmondható, hogy ahány tárhely szolgáltató, annyi elégedetlen ügyfél is van… ha nem több.
Miért is van ez?

Ahhoz, hogy erre pontos választ kapjunk meg kell vizsgálnunk közelebbről is a lehetőségeket. Ma egy cég két alternatíva közül választhat. Az ingyenes tárhely és a fizetős tárhely szolgáltatás. Az ingyenes előnyeit azt hiszem nem kell sorolnom, azonban a hátrányait mindenképp szeretném ha elovasná:

– ingyen tárhelyhez nem jár saját domain, tehát az Internetes cím így a következőképp alakul www.azöncege.valamitarhely.hu. Ennek az az eredménye, hogy cége Image és presztízs értéke csökken, hisz ez a cím semmi másról nem árulkodik csak arról, hogy az Ön komoly cégének nincs évi 5000 forintja saját Domain címre.

– ingyen tárhely szogáltatónál az adatai nincsennek biztonságban. Egy szerver meghibásodás esetén pedig a céges levelezés visszaállítását abszolút nem garantálják. Vannak már olyan ingyen tárhely szolgáltatók, ahol végeznek ugyan adatmentést időközönként, de semmire nem vállalnak garanciát, ugyanakkor ha mindezt tetézi, hogy ha becsődölnek vagy megszűnnek, akkor önnek egyik hétről a másikra tűnik el a honlapja, levelezése, céges adatai.

– az ingyen tárhely szolgáltatatók zöme általában reklámmal próbálja fedezni a fenntartási költségeit. Ahhoz hogy ez működjön is, minden ügyfelük honlapja körül – így az Öné körül is – reklámokat helyeznek el. Egy komoly cég esetében pedig nem igazán mutat a honlap tetején egy szép nagy viagra reklám vagy a konkurencia nagy logója villogva…

– az ingyen szolgáltatók további hátránya, hogy nem minden esetben kapunk ügyfélszolgálatot, ahol pedig igen, ott sem vállalnak semmiféle garanciát. Egy profi tárhely szolgáltató komoly ügyfélszolgálatot tart fenn, ahol naprakész megoldásokat nyújt az ügyfelek részére technikai hibák, vírustámadások és sok más nem várt probléma esetére.

– nem biztosítanak e-mail címet, ha pedig igen, akkor nem a saját céges e-mail-od lesz, hanem pl. azencegem@szolgáltatóneve.hu, egy komoly tárgyalás végén megadni egy öncége@kukacmail.hu elérhetőséget az nem túl szerencsés eset…

– meglepő lehet, de a legtöbb ingyen tárhelyre feltöltött honlapot a nagyobb, komolyabb linkgyűjtő katalógusok nem minden esetben fogadják el. Ennek sok oka van még a fentiek mellett, de itt ami a legnagyobb baj, az hogy így folyamatosan látogatók százaitól (ezreitől?) esik el a honlap havonta.

Nagyjából ezek egy ingyenes tárhely legnagyobb hátrányai, amiből már a fizetős kategória előnyei javarészt ki is derül. A másik választható alternatíva egy cég számára a  fizetős tárhely lehetősége. Na itt aztán van miből választani, rengeteg a tárhely szolgáltató, ezért sem a verseny nem egyszerű, sem a választás. Cikkem végére szeretném összegyűjteni azokat a szempontokat, amelyeket minden esetben vizsgáljon meg, hogy a kiválaszott tárhely szolgáltatónál rendben van e.

A professzionális tárhely szolgáltatás ismérvei:

vezérlőpult: a tárhelyhez legyen mindenképp egy technikai felület, ahol gyorsan és kényelmesen tudja beállítani a kívánt tárhely igényeket. Ez akkor is jól jön, ha Ön személy szerint nem ért hozzá, biztos vagyok benne, hogy cégében, ismerettségi körében van olyan személy, aki segítséget nyújt. Saját vezérlőpulttal sok bosszúságtól kíméli meg cégét, hiszen Önnek és munkatársainak nincs ideje állandóan hívogatni a tárhely szolgáltatót.

e-mail kezelés: fontos, hogy ezen a vezérlőpulton minden e-mail beállításhoz hozzáférjen, hiszen bármelyik pillanatban kellhet egy új postafiók vagy egy új jelszó, esetleg egy átirányítás másik címre.

adatbázis kezelés: ennek a funkciónak a segítségével tudunk információkat tárolni annak érdekében, hogy kereséseket és funkciókat állíthassunk be honlapunkon. Mindenképp győződjön meg arról, hogy a tárhelyen futtatható adatbázis működik, valamint mennyi ezeknek a száma, hiszen lehet többre is szükség lesz.

ügyfélszolgálat: a fontosságáról már írtam az ingyen tárhelyek részben, mégis ki szeretném emelni mégegyszer, ugyanis egy segítőkész ügyfélszolgálat, ami szinte bármikor hívható az mindig aranyat ér.

biztonsági másolat: mindenképp győződjön meg, hogy a kiválasztott tárhely szolgáltató milyen rendszerességgel végez biztonsági mentést adatairól, valamint ezeket a mentéseket másik szerveren vagy ugyanazon tárolja e, hiszen ha ugyanazon az semmiképp nem szerencsés.

Bízom benne, hogy tárhely bejegyzésem segít dönteni egy új tárhely szolgáltató választásban vagy egy esetleges váltásban. Tekintse meg a Mi tárhely csomagjainkat is.

 

Comments are closed.